
Specialisaties
Algemene Fysiotherapie
Soms is bewegen niet vanzelfsprekend. Je lichaam doet pijn of werkt niet (meer) zoals je gewend bent. Fysiotherapie voorkomt, verhelpt en vermindert lichamelijke klachten en zorgt dat jij optimaal kunt (blijven) bewegen.
Wanneer ga je naar de fysiotherapeut?
Heb je een klacht, een aandoening of een blessure waarmee een fysiotherapeut je misschien kan helpen? In de meeste gevallen hoef je dan niet eerst langs de huisarts. Via (DTF) Directe Toegang Fysiotherapie kan je direct contact opnemen met een fysiotherapeut. Soms heb je wel een verwijzing nodig, bijvoorbeeld als je naar een fysiotherapeut gaat voor een aandoening die staat op de ‘chronische lijst’;
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/is-fysiotherapie-opgenomen-in-het-basispakket
Voor jongeren onder de 18 jaar wordt veel vergoed vanuit de basisverzekering. Zie voor meer informatie op;
https://defysiotherapeut.com/goed-verzekerd/wanneer-wordt-fysiotherapie-vergoed-vanuit-de-basisverzekering/
Sportfysiotherapie
Het verschil met de algemene fysiotherapie zit hem vooral in het soort klachten ( blessures of ongevallen) en het doel van de therapie. Waar de ‘gewone’ fysiotherapeut zich vaak richt op het weer kunnen uitvoeren van de normale dagelijkse activiteiten, helpt de sportfysiotherapeut je om een bepaald beweeg- en conditieniveau te bereiken en terug te krijgen. Als sportfysiotherapeut in Weert richt ik mij op behandeling van blessures, preventie, voorlichting en advies voor iedereen die sport of wil gaan sporten. Denk bijvoorbeeld aan voetballers met enkelklachten, wielrenners met rugklachten of mensen die aan krachttraining doen maar daarbij pijn ervaren. De klachten en sporten kunnen dus zeer uiteenlopend zijn, maar de basis is dat mensen beperkingen ervaren of zich willen verbeteren binnen de sport die ze beoefenen.
Longrevalidatie en COPD behandeling
COPD staat voor; Chronic Obstuctive Pulmonary Disease. Vertaald betekent het Chronische Obstructieve Long Ziekte. COPD cliënten kunnen last hebben van het opgeven van overmatig slijm, kortademigheid bij lichamelijke inspanning, verminderde spierkracht en conditie. De voorheen makkelijke handelingen zoals jezelf uit- en aankleden of de trap op en af lopen worden steeds lastiger. Dit komt doordat je minder zuurstof opneemt en kortademig bent.
Na een doorgemaakte corona besmetting kunt u deze klachten ook ervaren. Longrevalidatie is dan de aangewezen therapie!
Triggerpoint therapie
Heeft u last van spierknopen oftewel triggerpoints? Kleine pijnlijke verhardingen in uw spieren? Dan is triggerpoint therapie de juiste behandeling voor u. Triggerpoint therapie is er op gericht om uw spierknopen te verwijderen. Triggerpoints kunnen in principe door uw hele lichaam voorkomen, maar de meeste mensen hebben last van spierknopen in rug, schouders en nek. Door de verhardingen te masseren, worden de afvalstoffen afgevoerd en kan de spierophoping zich weer ontspannen. Daarmee neemt de spanning in uw spier af en zullen ook uw pijnklachten verdwijnen.
Triggerpoint therapie is geschikt wanneer u de volgende klachten ervaart;
– Stijfheid
– Pijn ( eventueel met uitstraling )
– Bewegingsbeperkingen
– Krachtsverlies
Medical (cure) taping
Medical (cure) taping is een behandelmethode waarbij elastische tape gebruikt wordt om jouw spieren en gewrichten te ondersteunen zonder hierbij de beweging te beperken. Je spieren hebben een belangrijke rol in beweging maar hebben ook een bepalende rol in de bloed- en lymfecirculatie en het regelen van lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren kan dat dus een aantal klachten en aandoeningen geven.
Medical (cure) tape is erg elastisch en heeft dezelfde rekbaarheid als de menselijke huid. De tape heeft een anti- allergische lijmlaag en mag nat worden. Daardoor kan de tape vaak probleemloos enkele dagen op het lichaam blijven zitten.
Wanneer is Medical (cure) tape geschikt:
– Verbeteren van spierfunctie
– Verminderen van pijn
– Verminderen van hooikoorts gerelateerde klachten
– Verminderen van ontstekingen en vochtophopingen
– Behandelen van klachten door overbelasting (zoals KANS, Tenniselleboog)
– Ondersteunen van gewrichten
– Corrigeren van bewegingsrichting en lichaamshouding
– Opheffen van belemmeringen in de bloedcirculatie en stimuleren in de afvoer van de lymfe
– Medical (cure) taping wordt vaak ingezet als aanvullende behandeling op een andere (sport)-fysiotherapeutische behandeling.
Hooikoorts taping
Om te begrijpen hoe het tapen van hooikoortsklachten kan verminderen, is het essentieel om te weten hoe hooikoortssymptomen ontstaan:
Wat veroorzaakt hooikoorts?
Bomen, grassen en planten verspreiden stuifmeel, ook wel pollen genoemd, door de lucht, waardoor onze luchtwegen ermee in aanraking komen. Ons lichaam ontwikkelt van nature antistoffen tegen deze pollen, maar bij mensen met hooikoortsklachten reageert het lichaam overdreven heftig, wat resulteert in een allergische reactie. Pollen zweven door de lucht van januari tot en met november. Gelukkig zijn de meeste hooikoortspatiënten alleen allergisch voor de pollen van een specifieke plantensoort. Hierdoor hebben zij alleen last van hooikoortssymptomen gedurende de bloeiperiode van deze specifieke plant, en niet het hele jaar door. In Nederland worden hooikoortssymptomen voornamelijk veroorzaakt door de pollen van berken en grassen. Dit verklaart waarom de meeste mensen in het voorjaar last hebben van hooikoortssymptomen.
Wat zijn de symptomen van hooikoorts?
Bij hooikoortspatiënten leidt de allergische reactie op stuifmeel tot een verhoogde productie van slijm in de slijmvliezen. Dit resulteert in een verstopte neus, een loopneus en vaak ook niesbuien. Andere veelvoorkomende symptomen zijn jeukende, rode en tranende ogen, evenals benauwdheid en vermoeidheid. Sommige mensen ervaren extreme hooikoortssymptomen en ontwikkelen zelfs koorts.
Hooikoortstaping bevat geen medicinale toevoegingen. De verklaring van de werking zit vooral in de kalmerende werking die de tape heeft op ons bindweefsel, zenuwstelsel en allergisch reactiemechanisme.
Revalidatie knie, heup en enkel
Revalidatie voor heup-, knie- en enkelblessures kan een uitdagend maar belangrijk proces zijn om weer op de been te komen. Het omvat meestal een combinatie van (sport)-fysiotherapie, mobilisaties en oefeningen afhankelijk van de ernst van de blessure. Als sportfysiotherapeut in Weert ben ik op deze gebieden gespecialiseerd en kan ik door een individueel afgestemd revalidatieprogramma een client optimaal begeleiden en behandelen.
Hardloopanalyse en -training
De combinatie van het (sport) fysiotherapeutisch onderzoek, behandeling en het maken van een videoanalyse van het hardlooppatroon is ideaal.
Als hardloopinstructeur en sportfysiotherapeut heb ik veel ervaring op gedaan in het verzorgen van hardlooptrainingen en het in kaart brengen van de meest voortkomende blessures, ontstaanswijze en juiste behandelmethode gericht op het hardlopen.
Door het maken van een video-analyse kan ik een duidelijk en inzichtelijke terugkoppeling geven van uw hardlooptechniek. Na afloop zult u op de hoogte zijn van de kwaliteit van uw hardlooptechniek en van de (eventuele) aanwezige lichamelijke oorzaken van uw klachten. Hiernaast zal ik u adviezen en oefeningen meegeven om de hardlooptechniek (indien nodig) te verbeteren en lichamelijke oorzaken zelf aan te pakken. Dit resulteert in een lichtere, effectievere en dus minder blessure gevoelige hardlooptechniek.
Het maken van een hardloopanalyse is geschikt voor:
– Beginnende hardlopers
– (Beginnende) hardlopers die snel last hebben van blessures / pijntjes en weer (tijdelijk) moeten stoppen
– (Ervaren) hardlopers die vaak last hebben van terugkerende blessures of pijntjes.
– Hardlopers zonder blessures, maar die juist mooier, efficiënter willen hardlopen en/of op zoek zijn naar een snellere tijd. Deze hardlopers zijn ook van harte welkom.
Sportmassage
Een sportmassage is een specifieke vorm van massage die gericht is op het verbeteren van de prestaties, het voorkomen van blessures en het bevorderen van het herstel bij sporters. Als erkent sportmasseur kan ik u hierbij optimaal behandelen en begeleiden. Hier is een overzicht van wat het inhoudt:
Doelgericht
Sportmassages zijn gericht op de behoeften van sporters maar dit kunnen ook gewoon cliënten zonder sportachtergrond. Dit kan variëren van het verlichten van spierpijn en spanning tot het verbeteren van de flexibiliteit en het bevorderen van het herstel na een training of wedstrijd.
Technieken
Sportmassage maakt gebruik van verschillende massagetechnieken, waaronder effleurage (strijkbewegingen), petrissage (kneden), frictie (wrijving), tapotement (kloppende bewegingen) en stretchen. Deze technieken worden toegepast om specifieke spiergroepen te behandelen en kunnen variëren afhankelijk van de behoeften van de sporter.
Verbetering van doorbloeding
Een van de belangrijkste voordelen van sportmassage is het verbeteren van de doorbloeding in de spieren. Dit helpt bij het afvoeren van afvalstoffen zoals melkzuur, wat kan leiden tot sneller herstel en minder spierpijn.
Flexibiliteit en mobiliteit
Sportmassage kan ook helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en mobiliteit van de spieren en gewrichten. Door diepere weefsels te behandelen en spierspanning los te laten, kunnen sporters hun bewegingsbereik vergroten, wat essentieel is voor optimale prestaties en het voorkomen van blessures.
Preventie van blessures
Door regelmatige sportmassages kunnen sporters blessures helpen voorkomen. Door de spieren soepel en ontspannen te houden, worden spanningen verminderd en worden overbelasting en letsel voorkomen.
Herstel bevorderen
Na een intensieve training of wedstrijd kan een sportmassage helpen bij het bevorderen van het herstelproces. Het kan spierpijn verminderen, de circulatie verbeteren en de genezing van eventuele kleine verwondingen versnellen.
Psychologische voordelen
Naast de fysieke voordelen kan sportmassage ook psychologische voordelen bieden. Het kan stress verminderen, ontspanning bevorderen en het algemene welzijn van de sporter verbeteren.
Al met al kan sportmassage een waardevol onderdeel zijn van het trainings- en wedstrijdregime van sporters, zowel voor prestatieverbetering als voor het behoud van een goede gezondheid en welzijn.